How to Identify Pure Country eggs,(Desi Anda), Broiler egg and Chemical egg:
अपने देश में तीन तरह के अण्डे मिलते है।
October 23, 2007
अपने देश में तीन तरह के अण्डे मिलते है।
Adulterated Eggs |
- देशी अण्डा - प्रोटीन से भरा हुआ होता है , अण्डा आकर में छोटा और हल्के लाल रंग का होता है, कुछ सफ़ेद भी होते है लेकिन छोटे ही रहते है , जो की भारत के गाँवो में और छोटे क़स्बे में मिल जाता है। ज्यादा तर लोग इसे अपने प्रयोग के लिए ही मुर्गी को पालते है। लेकिन आज- कल बॉयलर अण्डे को चाय से रंग कर शहरों के मॉल और सुपर मार्किट में बेचते है देशी अण्डा बता के, जो महंगा होता है।
- देसी अण्डा पहचानने का तरीका - चाय की पत्ती से रंगे गये अण्डे को जब आप उबालेंगे तो चाय की पत्ती का रंग निकलकर पानी में आने लगता है जिससे पानी का रंग हल्के चाय की पत्ती की तरह दिखाई देता है।
- बायलर या हाइब्रिड चिकन अण्डा - ये अण्डे मुर्गीयो को हॉर्मोन्स के इन्जेक्शन लगा के पैदा किये जाते है, इसमें मुर्गे का कोई योगदान नहीं होता, इन अण्डो को चाय की पत्ती से रंग के देशी अण्डे की भाँति दिखाया जाता है।
- केमिकल एग - ये चीन के बने हुए अण्डे होते है जिसकी बाहरी खोल (shell ) कैल्शियम कार्बोनेट की बनी होती है, अण्डे की जर्दी और अण्डे की सफ़ेदी सोडियम एल्गिनेट (sodium alginate), एलम (Alum), जेलेटिन (gelatin), कैल्शियम क्लोराइड (eatable calcium chloride), रंग (color) से बनी होती है।
- केमिकल एग और ब्रायलर अण्डे की पहचान :
- केमिकल एग हल्का चमकीला होता है, ब्रायलर अण्डे की तुलना में।
- केमिकल एग की सतह खुरदुरी होती है।
- केमिकल एग को हिलाने पर आवाज आती है।
- ब्रायलर एग की महक कच्चे मांस की तरह आती है।
- जब हम केमिकल एग को फ्राई करते है तो जर्दी बिना फैलाये ही अपने आप फ़ैल जाती है।
मिलावट का कारण : बस केवल ज्यादा मुनाफ़ा कमाने के लिए व्यापारी अपने ही देश वासियो की सेहत के साथ खेल रहे है।
स्वास्थ हानि : केमिकल एग खाने से, शरीर के अंदर ज़हरीले तत्व बनते है जिससे ढेर सारी बीमारिया हो सकती है।
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TODAY'S PAPER » NATIONAL » OTHER STATES
October 23, 2007Unscrupulous traders alter broiler eggs to make money
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Staff Reporter
BERHAMPUR: Small broiler eggs are being altered to look like country chicken eggs by the unscrupulous traders to bank on the popular belief that country eggs are more nutritious than the broiler eggs.
However, the medical fraternity say that the broiler eggs are in not inferior to the country chicken eggs, which are locally known as ‘desi eggs’.
But for decades people have the wrong notion that the small ‘desi eggs’ provide more energy with its high protein content.
As the sale of ‘desi eggs’ is quite less than its actual demand, the traders have come out with devious methods to cheat the gullible customers. In fact it is quite easy to get broiler eggs altered into desi eggs.
They collect small eggs discarded out of broiler egg crates. Egg traders sell it off for a small price. Later, the outer shells of the small eggs are given a brown-pinkish colour to look like the desi eggs. This magic is done by the tea leaves. The eggs are rolled in luke warm water in which tea leaves have been boiled. After changing the colour the small eggs are being sold at Rs. 3.50 to Rs. 5 per per egg. Paediatricians like T. Prakash Rao clarifies that the children should be given broiler eggs that are produced in farms rather than the desi ones as broiler eggs have more protein content due to large white portion.
Whereas the small eggs laid by country chickens have large yolk and high fat and cholesterol content. Moreover, the eggs of country chickens might be laid at unhygienic places, leading to contamination in their outer shell with ‘Salmonella’ bacteria and other spoilage organisms. The contamination of the outer shells of the eggs laid by the country chicken might lead to gastro-enteritis if the eggs were not washed properly.
Physicians say that contrary to the belief that raw eggs are good for health, children should never consume raw eggs one can not digest such eggs properly.
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