केक और बेकरी सामान में मिलावट (ADULTERATION IN CAKE & BAKARY PRODUCTS)


8.1. केककॉफ़ी चॉकलेट और बेकरी सामान में मिले हुए अरारोट की पहचान (Detection of Starch in cake, coffee, chocolate & Bakery products): 

जाँच प्रक्रिया:
  • लगभग १/४ चम्मच सैंपल एक परखनली में ले। 
  • उसमे मिलीलीटर पानी डाले।
  • एक दुआ रहित आग से गरम करेरंग आने तक। 
  • लगभग 33 मिलीलीटर पोटैशियम-परमैग्नेट और मुरिएटिक एसिड (१:१) रेश्यो में डाले जिससे रंग चला जायेगा। 
  • फिर उसमे १ % आयोडीन सोलुशन डाले अगर नीला रंग बने तो उसमे स्टार्च मिला हुआ है।
 8.2. चिकोरी की मिलावट कॉफ़ी और चॉकलेट पाउडर में
(Detection of Chicory in Coffee & Chocolate Powder):

  • जब हम कॉफ़ी या चॉकलेट पाउडर को एक गिलास पानी में छिड़के तो कॉफ़ी और चॉकलेट पाउडर पानी के ऊपर तैरेंगे लेकिन चिकोरी निचे बैठ जाएगी। 
  • चिकोरी पाउडर निचे बैठते समय एक रंग छोड़ती है ज्यादा कारमेल होने के कारण। 

Chocolate/ Coffee Powder is used in preparation of Cake and other bakery products.

Detection of Cereal Starch as adulterant in Coffee & Chocolate powder..



  1. Take 1/4 teaspoon of coffee powder or Chocolate in a test tube.
  2. Add 3 ml distilled water in it.
  3. light a smokeless less flame and heat the content to colorize.
  4. Add about 33 ml potassium per magnate   and muriatic acid (1:1) to decolorize the mixture.
  5. the formation of blue color in the mixture, when adding a drop of 1% aqueous solution of IODINE indicate starch adulteration.




Detection of Chicory in Coffee & Chocolate Powder

  1. Generally sprinkle the coffee or chocolate powder sample on the surface of water in a glass.
  2. Coffee & Chocolate powder float over the water but chicory begins to sink down within few seconds.
  3. The falling chicory powder particle leave behind a trail of color due to large amount of caramel.