8.1. केक, कॉफ़ी , चॉकलेट और बेकरी सामान में मिले हुए अरारोट की पहचान (Detection of Starch in cake, coffee, chocolate & Bakery products):
जाँच प्रक्रिया:
- लगभग १/४ चम्मच सैंपल एक परखनली में ले।
- उसमे 3 मिलीलीटर पानी डाले।
- एक दुआ रहित आग से गरम करे, रंग आने तक।
- लगभग 33 मिलीलीटर पोटैशियम-परमैग्नेट और मुरिएटिक एसिड (१:१) रेश्यो में डाले , जिससे रंग चला जायेगा।
- फिर उसमे १ % आयोडीन सोलुशन डाले , अगर नीला रंग बने तो उसमे स्टार्च मिला हुआ है।
8.2. चिकोरी की मिलावट कॉफ़ी और चॉकलेट पाउडर में
(Detection of Chicory in Coffee & Chocolate Powder):
- जब हम कॉफ़ी या चॉकलेट पाउडर को एक गिलास पानी में छिड़के तो कॉफ़ी और चॉकलेट पाउडर पानी के ऊपर तैरेंगे लेकिन चिकोरी निचे बैठ जाएगी।
- चिकोरी पाउडर निचे बैठते समय एक रंग छोड़ती है ज्यादा कारमेल होने के कारण।
Chocolate/ Coffee Powder is used in preparation of Cake and other bakery products.
Detection of Cereal Starch as adulterant in Coffee & Chocolate powder..
- Take 1/4 teaspoon of coffee powder or Chocolate in a test tube.
- Add 3 ml distilled water in it.
- light a smokeless less flame and heat the content to colorize.
- Add about 33 ml potassium per magnate and muriatic acid (1:1) to decolorize the mixture.
- the formation of blue color in the mixture, when adding a drop of 1% aqueous solution of IODINE indicate starch adulteration.
Detection of Chicory in Coffee & Chocolate Powder
- Generally sprinkle the coffee or chocolate powder sample on the surface of water in a glass.
- Coffee & Chocolate powder float over the water but chicory begins to sink down within few seconds.
- The falling chicory powder particle leave behind a trail of color due to large amount of caramel.
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